Tips kleine keuken

Tips kleine keuken nodig? Hebt u moeite om het maximale uit uw kleine keuken te halen? Hier leest u de beste tips en meest creatieve oplossingen.

Bent u nog op zoek naar een kleine keuken? Ontvang de populairste –

Klik hier voor luxe keukenmagazines >>>

en ontvang ze binnen enkele dagen in huis.

Kleine keukens kunnen een flinke uitdaging met zich meebrengen, zeker wanneer u een grotere keuken gewend bent. Waar laat u al die handige tools, accessoires en apparatuur? Gaan alle pannen wel passen?

Zomaar twee voorbeelden van veelvoorkomende problemen. We kunnen met gemak nog even doorgaan met zulke problemen, maar op deze pagina gaan we naar oplossingen kijken.

Tips kleine keuken

Less is more – Vraag uzelf goed af of u alles dat momenteel in de keuken staat daadwerkelijk nodig hebt. Hierbij moet u niet alleen denken aan de grote dingen, zoals een vaatwasser of koel-vriescombinatie, maar zeker ook aan de kookaccessoires een andere hulpmiddelen. Lees ook alles over de indeling van een kleine keuken.

Laten we beginnen met de grote zaken. Heeft u op een andere plek in huis, bijvoorbeeld een bijkeuken, ruimte voor een koel-vriescombinatie of vaatwasser? Maak hier dan zeker gebruik van, dit is verreweg de gemakkelijkste manier om veel ruimtewinst te behalen.

Indien u wel de mogelijkheid hebt om de koel-vriescombinatie elders te plaatsen, maar absoluut niet zonder koelkast in de keuken wilt, dan is het wellicht een optie om een tafelmodel koelkast in de keuken te zetten.

Hierin kunt u de noodzakelijke en/of veelgebruikte etenswaren kwijt en de rest kan dan samen met het vriesgedeelte in de bijkeuken.

 

Extra tip 1: Top 3 Best beoordeelde keukenzaken >>>

 

Gratis Keukenboeken aanvragen

tips kleine keukenLees alle tips en tricks betreft kleine keukens en veel meer. Nieuwe modellen, verschillende opstellingen en nieuwste trends op gebied van keukens en de apparatuur.

Ontvang de inspiratieboeken al binnen een paar dagen bij u thuis. Schroom niet en vraag ze direct aan! Gratis keukenboeken >>

 

Tips kleine keukens: vaatwasser oplossingen

In het geval u niet zonder vaatwasser kunt of wilt is een kleinere vaatwasser wellicht een goede optie om toch ruimte te besparen. Een standaard vaatwasser is 60 cm breed, maar ze bestaan dus ook in 45 cm breed.

Dan de accessoires. Het is natuurlijk heel handig en verleidelijk om alle accessoires voor handen te hebben. De vraag is echter of het echt nodig is om die ene spatel, die u eenmaal per jaar gebruikt bij het maken van een verjaardagstaart, altijd binnen bereik te laten liggen?

Beter richt u hiervoor bijvoorbeeld een doos in. Hier kunnen dan alles accessoires in die u niet of nauwelijks gebruikt. De doos zet u op zolder of in de kelder, maar nog wel goed binnen uw bereik indien u de accessoires onverhoopt toch nodig hebt.

Andere zaken waar u aan kunt denken die vaker niet gebruikt worden dan wel kunnen bijvoorbeeld (staaf)mixer zijn of een keukenboek. Ga voor uzelf rustig na wat wel en wat niet essentieel is in uw keuken en berg de rest ergens anders op.

Ruimte besparen kleine keuken

Gebruik het aanrechtblad en de muren – Heeft u een selectie gemaakt van essentieel keukengerei en toch ruimte tekort in de laden? Zet gerust wat keukengerei op het aanrecht in een bakje of klein vaasje.

Dit kan vooral handig zijn voor de grote kookaccessoires als spatels, pannenlikkers, soeplepels, opscheplepels, etc. Zo houdt u ruimte in de lades over en tijdens het koken zijn de accessoires snel gepakt.

U kunt er ook voor kiezen om de hoogte in te gaan met uw kookgerei. Denk hierbij aan een stang waar de spatels en andere grote kookaccessoires aan kunnen hangen. Maar u kunt ook een kruidenrekje of zelfs een steelpan of wok aan de muur hangen.

Ook droogrekken voor de vaat zijn al in hangvorm verkrijgbaar en er komen steeds meer van dit soort praktische ophangmogelijkheden op de markt.

Voor pannendeksels bestaat er ook een mogelijkheid om ze hangend op te bergen, namelijk middels een tijdschriftenrek. Deze kunt u gemakkelijk op een loze muur of aan de binnenkant van een kastdeurtje bevestigen en biedt ruimte voor een aantal deksels.

 

Extra tip 2: Top 4 goedkoopste kleine keukens >>>


Stapelbare pannen en andere compacte oplossingen
– Pannen kunnen ontzettend veel ruimte innemen en dus is hier automatisch ook veel ruimte te winnen. Bij de aanschaf van een nieuwe pannenset kunt u er bijvoorbeeld eens op letten of ze stapelbaar zijn.

Hierdoor passen er veel meer pannen in het hetzelfde keukenkastje of dezelfde pannenlade. En deksels? Die hangen al in het tijdschriften rek aan de binnenkant van de keukenkast.

Naast pannen zijn mengkommen, vergieten en sla- en ovenschalen ook lastig groot. Deze kunt u zo uitzoeken dat ze, net als de pannen, stapelbaar zijn, maar dat is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Een betere optie is bijvoorbeeld een opvouwbaar vergiet of een slaschaal die ook als ovenschaal kan fungeren.

Efficiënte indeling van kasten en lades

– Door ladeverdelers te gebruiken kunt u meer uit de al beschikbare ruimte halen dan u denkt. Naast de overzichtelijkheid voor het oog bieden ladeverdelers ook het voordeel dat de maximale hoogte van de lade, waar nodig, kan worden gebruikt zonder dat de bereikbaarheid van andere accessoires wordt belemmerd.

Hebt u alleen kleine/lage accessoires? Dan kunt u ook eens kijken naar oplossingen die extra (minder hoge) lades toevoegen aan een bestaande lade. Handig voor bijvoorbeeld bestek, keukenmessen, kaasschaaf, etc.

Keukenkasten kunnen ook efficiënt worden ingedeeld, onder andere met behulp van bakjes, mandjes en uittrekbare carrousels. Meer ingrijpend, maar wellicht wel nog net wat efficiënter, is een apothekerskast.

Hiermee benut u de diepte van een keukenkast maximaal en alles is even gemakkelijk te pakken. Apothekerskasten verschillen enorm in indeling, denk goed na wat u erin kwijt wilt kunnen voordat u tot aanschaf overgaat.


Wees flexibel
– Een kleine ruimte vraagt soms om ongewone oplossingen om toch functioneel te zijn. Stel u hebt zowel te weinig werkruimte als te weinig opbergruimte en een verbouwing zit er voorlopig niet in, dan kan een keukentrolley uitkomst bieden.

Een trolley is verrijdbaar en daarom altijd daar waar u hem nodig hebt of juist gemakkelijk aan de kant te zetten wanneer u hem juist niet nodig hebt.

Keukentrolleys bestaan in verschillende vormen en maten, sommige hebben alleen planken, anderen hebben ook lades, manden of een flessenrek.

Ze zijn zelfs in opvouwbare vorm verkrijgbaar, waardoor de trolley bijzonder snel kan worden weggeruimd wanneer u hem niet meer nodig hebt. Flexibiliteit en functionaliteit ten top.

Wilt u in uw kleine keuken ook kunnen eten? Ook hier zijn oplossingen voor, denk bijvoorbeeld in plaats van een tafel eens aan een bar om aan te eten of aan een tafel die (deels) opvouwbaar is en dus minimale ruimte inneemt buiten etenstijd om.

Tips kleine keuken: het optische aspect

Buiten de praktische zaken, zoals hierboven besproken, speelt het esthetische ook een belangrijke rol. Door lichte en natuurlijke kleuren in een kleine keuken te gebruiken lijkt deze veel ruimer dan wanneer u harde of donkere kleuren gebruikt.

Dit geldt zowel voor de frontjes en de achterwand als voor de muren, het plafond en de vloer.

Meer tips kleine keuken: ook verlichting kan helpen om de keuken ruimtelijker te laten lijken. Kies bij voorkeur voor warm licht en probeer hier en daar de keuken te accentueren.

Ruimtelijke accenten kunnen onder andere worden aangebracht door onder de onderkasten en boven de hangkasten lampen aan te brengen. Door de lampen boven de hangkast langs de muur omhoog te laten schijnen wordt de hoogte van de keuken benadrukt. Daarmee ook de ruimte.

 

Extra tip 3: bekijk de meeste kleine keukens in de grootste showrooms >>>

 

Tips kleine keuken : details

Tot slot is het is met het oog op het optische aspect overigens niet aan te raden om uw hele keuken en alle lege muren, vol te hangen met pannendeksels en kruidenrekjes om maar zoveel mogelijk kastruimte te besparen.

Een toch al kleine keuken zal daardoor heel onrustig, en dus nog kleiner, gaan lijken. Let hier wel op als u een rustige uitstraling in uw keuken belangrijk vindt.

Tips kleine keuken : trend

Het ophangen van uw keukengerei is niet alleen handig maar ook zeer modieus. Als u een metalen of koperen stang heeft kunt u daar (van dezelfde set of kleuren en van groot naar klein of andersom) uw keukengerei aan ophangen.

Een kleine keuken kan dus ook zeer trendy zijn. nog een voorbeeld zijn de lampen. Gebruik geen grote (hang)lampen maar kleine plafondlampen of spots tegen de muur aan. Het zal ruimte creëren en doordat het plafond leeg is ook gelijk groter, een groter oppervlakte.

Tot zover onze tips voor de kleine keuken. Ontvang dit gratis keukenpakket >>> voor de laatste trends, keukenmodellen en opstellingen.